- Nosisz XXL- kę masz małe szanse na modelkę - to jedno z haseł Dnia Technologa Żywności w Marszewie. Inną atrakcją były mistrzostwa w dojeniu sztucznej krowy Bądź ciągle w formie, trzymaj wagę w normie, nosisz XXL ...

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij
- Nosisz XXL- kę masz małe szanse na modelkę - to jedno z haseł Dnia Technologa Żywności w Marszewie. Inną atrakcją były mistrzostwa w dojeniu sztucznej krowy


Bądź ciągle w formie, trzymaj wagę w normie, nosisz XXL masz małe szanse na modelkę - takie hasła wymyślali uczniowie Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Marszewie na Dzień Technologa Żywności, który tradycyjnie organizują nauczyciele Danuta Rutkowska i Arkadiusz Spychalski.

Nagrody za lajtowe hasła
Dominika Wojtyra autorka hasła ,,odżywiaj się zdrowo, a poczujesz się lajtowo’’ - odebrała z rąk dyrektor Grażyny Borkowskiej nagrodę. Z hasłem wypisanym , na koszulce paradował Emil Świdowicz. Najwięcej haseł wymyśliła Wioletta Reszel oraz Ania Antczak. Na stoiskach eksponowano zdrową żywność, Firma Paula promowała m.in. chipsy z warzyw i owoców, które są nieco droższe od ziemniaczanych, ale nie mają kalorii, które powodują, że ich amatorzy tyją, tyją, tyją.

Za dużo soli, za mało ruchu
Firma Grażyny, Tomasza i Jana Vogtów promowała chlebki i mało kaloryczne ale bardzo smaczne ciasteczka. Uczennice Technikum Technologii Żywności mówiły o nadwadze i otyłości, które mogą spowodować więcej zgonów niż nowotwory. Alicja Skołuda - dietetyczka - studentka V roku Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Poznaniu ostrzegała przed otyłością, którą uznano za chorobę cywilizacyjną. - Po czterdziestce spada tempo przemiany materii, a jemy tyle samo. Kobiety tyją poniżej pasa, mężczyźni powyżej pasa, co bardziej obciąża serce - ostrzegała. - Żle jemy, spożywamy za dużo soli, cukru i za mało się ruszamy. Dementowała informacje o tym, że otyłość się ma w genach. Przytoczyła przykład bliźniąt wychowywanych w dwóch różnych środowiskach.
Dziecko wychowywane przez naturalnych rodziców w kulcie jedzenia było grube, w innej rodzinie wychowano dziecko bez nadwagi.

Depresja, zadyszka, cukrzyca
- Cukrzyca, miażdżyca, uszkodzenia stawów, bezdech, zadyszka, depresja wynikająca ze złego wyglądu, obniżenie sprawności - to choroby wynikające z nadwagi - mówiła Alicja Skołuda do publiczności, którą stanowili gimnazjaliści oraz uczniowie technikum. Zwróciła też uwagę na błędy w żywieniu czyli : jedzenie w pośpiechu, spożywanie tłuszczu, słodyczy, fast foodów, jedzenie późnym wieczorem, brak owoców i warzyw w diecie.
Sugerowała, że ,,spalenie’’ jednej pizzy wymaga 48 minut biegu, aby spalić paczkę chipsów, trzeba 3 godziny tańczyć. Dietetyczka powiedziała, że w sklepikach szkolnych przeważają nieprzyjazne dla organizmu produkty: chipsy, chrupki, batoniki, a brakuje w nich żywności zdrowej. Doradziła, że zawsze powinno się mieć pod ręką na przekąskę jogurt wzięty z domu albo jabłko. Potem Magdalena Nawrocka - właścicielka fitness clubu mówiła o potrzebie ruchu, niezbędnym do utrzymania sylwetki i dobrej kondycji.

Krowa z wodą zamiast mleka
Atrakcją święta były I Mistrzostwa Szkoły w Dojeniu Pauli, czyli sztucznej krowy, która na stałe mieszka wpracowni - dojarni - królestwie prof. Wojciecha Rębiarza, gdzie uczniowie poznają tajniki hodowli krów.
To on na targach rolniczych w innym mieście zauważył taką pomoc naukową i zasugerował dyrekcji marszewskiej szkoły kupno krowy za 1500 złotych. To dzięki niej uczniowie mogą uczyć się dojenia zarówno mechanicznego z użyciem dojarki elektrycznej, jak i ręcznego, bo do wnętrza biało - czarnej krasuli można wlać wodę. W mistrzostwach uczestniczyło 10 osób, w tym trzy dziewczyny. Nauczyciele do mistrzostw nie przystąpili. Wygrał Arkadiusz Kaźmierczak z kl. II technikum weterynaryjnego, który w ciągu 30 sekund udoił 790 ml wody. Tylko 20 mln mniej udoił Mateusz Raczkiewicz z klasy III tech. mechanizacji rolnictwa. III miejsce zdobył jego kolega z klasy Marcin SoSpecjalność technologia żywności wpisała się w wizerunek Zespołu Szkól Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego.

Zwolnione z egzaminu
Uczniowie zdobywają ciekawy zawód, zdobywają też wysokie miejsca w ogólnopolskim etapie XI Olimpiady Wiedzy o Żywności. Ewa Frankowiak zdobyła XII a Bernadeta Biegańska XVIII miejsce na 1600 uczestników z 60 szkół z całej Polski. - Uczennice będą zwolnione z pisemnego egzaminu zawodowego, mogą też bez egzaminu otrzymać indeks na technologię żywności w ośmiu uczelniach w kraju - mówi Danuta Rutkowska.
ZSRCKU pod nowym kierownictwem się zmienia na plus. Aktualnie trwają przygotowania do przyjęcia pułk. Ludwika Bociańskiego za patrona szkoły.
- Na lekcjach wychowawczych odbywają się prelekcje na temat działalności jednego z animatorów Powstania Wielkopolskiego w Pleszewie.

Wiadomości Poznań, Wydarzenia Poznań

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!