Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Joasia gotuje w MasterChef Junior

daria
Mieszkańcy Rogoźna i całego powiatu obornickiego już od kilku tygodni trzymają kciuki za dziesięcioletnią Joannę Krajniak, która uczestniczy w drugiej edycji realizowanego przez telewizję TVN programu kulinarnego MasterChef Junior. Celem programu jest wyłonienie największych talentów wśród amatorów gotowania w wieku 8-12 lat.

Pochodząca z Rogoźna Joasia pokonała już pierwszy etap, jakim było wyjście z czterdziestoosobowej grupy do finałowej piętnastki. Następnym celem jest zdobycie statuetki MasterChefa Juniora, nagrody pieniężnej w wysokości 15 tys. zł oraz bonu o wartości 40 tys. zł na wycieczkę marzeń. A droga na szczyt nie jest łatwa.

Jurorzy programu, mistrzowie sztuki kulinarnej Ania Starmach, Mateusz Gessler i Michel Moran przygotowali dla uczestników długą listę niezwykłych wyzwań. W każdym z odcinków na małych kucharzy czekają dwie konkurencje. Dania rybne, mięsne, zupy i przepyszne desery, to tylko niektóre z nich. Dobry szef kuchni musi także udowodnić, że potrafi gotować w zespole.

Joasia to bardzo bystra i rezolutna, a przy tym zawsze uśmiechnięta dziewczynka. Pytana o to, czym chciałaby się zajmować w przyszłości, odpowiada: - Chciałabym zostać albo lekarzem, albo kucharzem, albo też podróżnikiem, który będzie gotował i poznawał różne kuchnie świata.

Dziewczynka jest uczennicą klasy Va Szkoły Podstawowej nr 3 im. Powstańców Wielkopolskich w Rogoźnie. I trafiła tu na wyjątkowo dobrych wychowawców. W klasie I-III jej wychowawczynią była znana z rozbudzania artystycznych pasji uczniów Ewa Szturmińska, współzałożycielka i od wielu lat instruktorka popularnej grupy teatralnej “To My” działającej przy Rogozińskim Centrum Kultury. A obecnie wychowawczynią naszej bohaterki jest ceniona w lokalnym środowisku edukacyjnym polonistka Grażyna Przybył.

Joasia dobrze się uczy, w tym szlifuje języki niemiecki i angielski. Od piątego roku życia pływa, a sztukę tą doskonali wyjeżdżając na pływalnię do Wągrowca. Jak przystało na uczestnika MasterChef Junior uwielbia też gotować, a umiejętność tą poznała od mamy oraz na zajęciach szkolnego kółka kulinarnego. W Rogoźnie mieszka wraz z rodzicami - pochodzącym z tego miasta panem Łukaszem i wywodzącą się z dalekiej Kenii panią Cynthią. Joasia ma młodszego, siedmioletniego brata Oliviera.

O przygotowaniach do drugiej edycji programu dowiedziała się z telewizji. - Zobaczyłam w TVN-ie reklamy MasterChefa Juniora i bardzo chciałam w nim wystąpić. Namawiałam tatę, żeby mnie zgłosił na casting i się zgodził. Casting był w kilku miastach w Polsce. Ja pojechałam do Poznania i się udało, zakwalifikowałam się do programu - opowiada z uśmiechem dziewczynka.

Występ Joasi w telewizji został bardzo pozytywnie odebrany przez nauczycieli i kolegów ze szkoły. - W szkole na początku myśleli, że sobie żartuję. Ale później bardzo się cieszyli. Gratulowali mi też wszyscy nauczyciele, nawet tacy, którzy mnie nie uczą - mówi rogoźnianka.

Występy w telewizji, naprawdę przypadły jej do gustu. - Na początku troszeczkę się denerwowałam. Ale mówiłam sobie, że to jest tak jakbym gotowała dla rodziców i brata - opowiada. Dziewczynka chwali zarówno współuczestników, jak i jurorów programu. - Uczestnicy lubią i potrafią gotować. Od razu się z nimi zakolegowałam. Wszyscy są naprawdę bardzo mili. A jurorzy pytają nas jak się czujemy, jak nam się podoba. Z Michelem i Mateuszem graliśmy w piłkarzyki. Ania tez jest bardzo fajna - mówi dziesięciolatka.

Joasia potrafi już własnoręcznie przygotować wiele pysznych dań. Lubi tradycyjne kotlety, de volaille, czy grillowany ser, a z deserów najbardziej uwielbia truskawkowy. W programie przygotowała do tej pory trzy dania.
Pierwszym było niezwykle smakowicie wyglądające chapati z soczewicą. Tradycyjne chapati, czyli okrągłe cienkie placuszki z przaśnego ciasta z mąki pszennej, to podstawa kuchni w południowej Azji, zwłaszcza w Indiach i Pakistanie oraz we wschodniej Afryce, gdzie leży Kenia.

Chapati przygotowane przez Joasię składało się z 400 g maki, 0,5 łyżeczka soli, 150 ml wody i łyżki oleju. Zgodnie z przepisem mąkę, sól, wodę i olej należy wymieszać, a następnie zagniatać przez co najmniej 3 minuty, do uzyskanie gładkiego ciasta. Ciasto trzeba rozwałkować i posmarować olejem, a następnie zawijać z olejem, aby uzyskać kształt skorupy ślimaka i ponownie wałkować na cienki okrągły kształt naleśnikowy. Na koniec należy smażyć na patelni bez tłuszczu aby uzyskać złoty kolor na każdej stronie.

Z kolei do przygotowania soczewicy Joasia wykorzystała: 200 g czerwonej soczewicy, 300 ml wody, 1 cebulę, kilka ząbków obranego czosnku, kilka gałązek kolendry, kawałek obranego imbiru, 2 pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz sól i pieprz. - Soczewicę należy ugotować w osolonym wrzątku, aż będzie miękka. Cebulę smaży się w oliwie, a następnie dodaje się pastę ze zmiksowanego czosnku, imbiru, kolendry oraz pokrojone w kostkę pomidory. Solą i pieprzem należy danie doprawić do smaku. Do mieszanki pomidorowej, trzeba dodać gotowanej soczewicy i gotować przez około 10 minut, ciągle mieszając. Na zakończenie należy nafaszerować soczewicą placki i zawinąć je w rulony - wyjaśnia Joasia.

Zarówno samo przygotowanie ambitnego dania, jak i jego smakowity wygląd, można było zobaczyć na antenie.

Drugim z przygotowanych przez Joasię smakołyków był “Pomylony kurczak”, przy którego przygotowaniu dziesięciolatka udowodniła umiejętności kulinarne nie mniejsze niż niejedna dorosła osoba zajmująca się gotowaniem. Składnikami potrzebnymi do przygotowania potrawy były: polędwiczka z indyka, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 1 łyżka parmezanu, sól, pieprz, 250 g szpinaku, 1 ząbek czosnku, ryż i masło klarowane do smażenia.
Przepis na to danie jest następujący: - Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Mięso ubij lekko tłuczkiem, posyp płatkami parmezanu, solą i pieprzem, zawiń i obtocz roladkę w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym przez około 3-5 minut. Po usmażeniu przełóż do nagrzanego piekarnika na około 5 minut. Szpinak podsmaż na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku, przypraw solą i pieprzem. Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Roladkę pokrój na kawałki i wyłóż na talerz z ryżem i szpinakiem.

Trzecim przygotowanym przez Joasię daniem był makaron według przepisu Natalii, zwyciężczyni pierwszej edycji MasterChefa Juniora.

Dalsze poczynania młodej rogoźnianki w kulinarnym show można śledzić w każdą niedzielę, o godz. 20.00 na antenie stacji TVN.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na oborniki.naszemiasto.pl Nasze Miasto