Bitwa Regionów 2022
Trwają zmagania Kół Gospodyń Wiejskich w „Bitwie Regionów”. Zadaniem pań jest przygotowanie i zaprezentowanie tradycyjnej potrawy regionalnej charakterystycznej dla regionu działania KGW (z wyłączeniem deserów).
Przez potrawy regionalne rozumie się potrawy związane z danym obszarem geograficznym, które wywodzą się z tradycji i zwyczajów kultywowanych w regionie.
Komisja konkursowa w I etapie ocenia danie konkursowe w zakresie przygotowania i zaprezentowania potrawy podczas wydarzenia w powiecie.
Kryteria są następujące:
- spełnienie warunków określonych w Regulaminie – 10%
- walory degustacyjne potraw, tj.: smak i zestawienie smakowe składników, aromat potrawy, tekstura poszczególnych jej elementów – 60%
- wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej, tj.: proporcjonalność dania, estetyka prezentacji potrawy na talerzu, kolorystyka, kreatywność – 20%
- regionalne elementy dekoracyjne i estetyka wyglądu – 10%.
Do II etapu (półfinału) przechodzi maksymalnie 10 zespołów z danego województwa, które uzyskały największą liczbę punktów.
Źródło: bitwaregionow.pl
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?