Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W maju możemy posiać wprost do gruntu sporo kwiatów...
fot. Katarzyna Laszczak

Co siać i sadzić w maju? Polecamy warzywa, kwiaty, drzewa i krzewy. Z niektórymi musisz się pospieszyć, z innymi poczekać do połowy maja!

Kwiaty jednoroczne

W maju możemy posiać wprost do gruntu sporo kwiatów jednorocznych. Niektóre z nich można siać już w kwietniu, inne dopiero w maju. Są też takie, jak np. maciejka, czarnuszki czy nagietki, które warto siać mniejszymi partiami, ale kilkakrotnie, co ok. dwa tygodnie nawet do końca czerwca. Dzięki temu będziemy długo cieszyć się ich kwiatami.

W maju można posiać do gruntu m.in. następujące kwiaty jednoroczne:
- od początku maja: cynie, cyprysik letni (mietelnik), czarnuszki, dimorfoteka, gipsówka letnia, groszek pachnący, kocanki ogrodowe, lny ozdobne, łubin, maciejka, maczek kalifornijski, nagietki, nasturcje, suchołuski, wilec trójbarwny, kosmos podwójnie pierzasty, krokosz barwierski, smagliczki nadmorska; jeśli pogoda sprzyja, to można je siać już pod koniec kwietnia,
- w drugiej połowie maja (do ogrzanej ziemi): aksamitki, dynia ozdobna, fasolnik egipski, fasola ozdobna, kosmos siarkowy.

Zobacz również

Prof. Sylwester Tabor wybrany rektorem Uniwersytetu Rolniczego na kolejną kadencję

NOWE
Prof. Sylwester Tabor wybrany rektorem Uniwersytetu Rolniczego na kolejną kadencję

„Nie można popełniać tylu błędów”. Komentarze po lubuskich derbach

NOWE
„Nie można popełniać tylu błędów”. Komentarze po lubuskich derbach

Polecamy

Zenon Nowak, prezes Zarządu PPG: Wizerunek i relacje są dla nas fundamentem

Zenon Nowak, prezes Zarządu PPG: Wizerunek i relacje są dla nas fundamentem

Matura to coś więcej niż tylko test z wiedzy – inicjacja w dorosłość

Matura to coś więcej niż tylko test z wiedzy – inicjacja w dorosłość

Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!

Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!