Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cukiernia Andrzeja Maćkowiaka w Obornikach świętuje dziś 50 lat swojego istnienia [ZDJĘCIA]

Klaudia Pytlak
Klaudia Pytlak
Cukiernia Andrzej Maćkowiak funkcjonuje już od 50 lat. To miejsce na stałe wpisało się już w krajobraz Obornik. Każdy rodowity oborniczanin pamięta, gdy jako dziecko w drodze do szkoły, zaglądał do cukierni po świeże pączki lub drożdżówki.

Cukiernia Andrzej Maćkowiak świętuje 50 lat

15 września 1972 roku Pan Andrzej Maćkowiak zdecydował się spełnić swoje największe marzenie - otworzyć własną cukiernię. Dziś, Cukiernia Andrzej Maćkowiak świętuje 50 lat swojego istnienia. To piękny jubileusz, który jest niezwykle imponujący. Na przełomie pół wieku właściciele obserwowali, jak zmienia się gospodarka, powstają i zamykają się kolejne cukiernie w mieście. Miejsce, które oni stworzyli w Obornikach wiąże się z wspaniałą historią i długoletnią tradycją.

Jak to się zaczęło?

Pan Andrzej Maćkowiak pochodzi z Szamotuł, a wyuczył się na cukiernika we Wronkach. Zdobył cenne doświadczenie i umiejętności w Mercurym w Poznaniu. Otworzenie własnej cukierni już wtedy było jego wielkim marzeniem.

- Pamiętam, gdy szukałem miejsca, w którym mógłbym otworzyć cukiernię. Starsi mieszkańcy Obornik z pewnością pamiętają czasy, gdy Cukiernia Andrzej Maćkowiak mieściła się wewnątrz kamienicy przy ulicy Piłsudskiego. Dziś znajduje się tam "papierniczy" - wspomina Pan Andrzej Maćkowiak, właściciel firmy. - Początkowo szukałem lokalu w Szamotułach i okolicy, ponieważ stamtąd pochodzę. Nie było tam wówczas wolnego lokalu. Tym sposobem trafiłem do Obornik i tak już zostałem - dodaje.

Początkowo Pan Andrzej prowadził swoją cukiernię samotnie. Później poznał miłość swojego życia i tym sposobem dołączyła do niego żona, a następnie syn. Dziś Cukiernia Andrzej Maćkowiak mieści się przy ulicy Piłsudskiego 13.

- Do obecnego lokalu przenieśliśmy się w 1985 roku. Wcześniej była tu piekarnia i musieliśmy zaadoptować ją na cukiernię - wyjaśnia żona Pana Andrzeja.

W czym tkwi sekret?

Właściciele pamiętają trudy PRL-u i troski, z którymi wówczas wiązało się prowadzenie własnej działalności. Ich cukiernia przetrwała bez trudu wiele kryzysów, w tym również pandemię. W czym tkwi sekret?

- Oborniczanie cenią sobie smak naszych wypieków, ponieważ stawiamy na tradycję. Nie dodajemy zbędnych konserwantów i sztucznych barwników. Najważniejsza jest dla nas jakość, którą opieramy na starych i sprawdzonych przepisach - mówi żona Pana Andrzeja. - Nie oznacza to jednak, że nie szukamy nowości. Nasze dziewczyny są wyjątkowo kreatywne i wciąż wynajdują w internecie wiele nowych pyszności - dodaje.

Jak przez tak wiele lat udaje im się utrzymać niezmienną jakość wypieków? Cukiernicy, którzy są zatrudniani w Cukierni Andrzej Maćkowiak są przez nich wyuczeni. Już jako praktykanci w Szkole Branżowej przychodzą uczyć się na cukiernika właśnie tam, później zdają egzaminy czeladnicze i otrzymują zatrudnienie.

- Nie zatrudniamy nikogo "z zewnątrz". Nasi cukiernicy pieką w naszej firmie już od czasów szkolnych do samej emerytury. Sam osobiście przekazuję młodym tajniki cukiernictwa - wyjaśnia Pan Maćkowiak. - Dzięki temu udaje nam się utrzymać wciąż niezmienny smak naszych wypieków - dodaje.

Firma swoją działalność opiera nie tylko na sprzedaży towarów w sklepie, ale również na dostawach. Wypieki, które są powstają w Obornikach rozwożone są po całym powiecie obornickim, czarnkowskim, poznańskim, szamotulskim i wielu innych ościennych. Zatem, gdy zamówicie deser w okolicznej restauracji, jest wysoce prawdopodobne, że będzie on pochodził właśnie z tradycyjnej, obornickiej, cukierni - "od Maćkowiaka".

Najważniejsza jest rodzina

Właściciele prowadzą swoją działalność w rodzinnej atmosferze. Pan Andrzej, pomimo wieku emerytalnego, wciąż spędza większość swojego czasu w cukierni. Dziś większość jego obowiązków wypełnia syn - Marcin, który zostanie jego następcą i przejmie rodzinny biznes. Marcin Maćkowiak również z wykształcenia jest cukiernikiem, za ponadto zdobył cenne umiejętności właśnie w rodzinnej cukierni.

Jakość, tradycja i rodzinna atmosfera - to cechy, które od lat towarzyszą cukierni. Oborniczanie cenią sobie nie tylko smak deserów, ale również przemiłą obsługę, która zawsze wita swoich klientów uśmiechem.

Cukiernia Andrzeja Maćkowiaka w Obornikach świętuje dziś 50 ...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na oborniki.naszemiasto.pl Nasze Miasto