Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak jeść zdrowo w majówkę? Psychodietetyk Dariusz Chudziński "w weekend majowy powietrze pachnie grillem"

Natalia Szewczyk
Natalia Szewczyk
pixabay.com/vargazs
Majówka to czas, który zachęca do wspólnego spędzania czasu na powietrzu oraz biesiadowania w gronie przyjaciół. Zwykle piękna pogoda dodatkowo wzmaga apetyt, a naszą narodową tradycją stał się kuszący zapachami grill z tłustą karkówką i kiełbasą. Jakie są alternatywy do tradycyjnego grilla i czy można zjeść zdrowo ale smacznie? Podrzucamy Wam kilka aromatycznych przepisów na majówkowego grilla.

Weekend majowy. Jak jeść zdrowo w weekend majowy? Psychodietetyk Dariusz Chudziński "w weekend majowy powietrze pachnie grillem"

Grill jest jednym z podstawowych punktów każdego weekendu majowego. Na talerzach zazwyczaj goszczą tłuste kiełbasy oraz soczyste karkówki. Istnieje natomiast kilka bardzo smacznych zamienników, które byłyby zdrowszą alternatywą dla tego typu dań.

Przepis na marynowany filet z indyka lub kurczaka

  • 1 filet z indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ziół prowansalskich oraz innych ulubionych
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 pomidory suszone w oliwie
  1. Filet z indyka dokładnie umyj i osusz
  2. Wszystkie składniki marynaty przełóż do miski i wymieszaj
  3. Porządnie natrzyj filet marynatą
  4. Zamarynowane mięso przykryj folią i przełóż do lodówki najlepiej na całą noc
  5. Przed grillowaniem wyciągnij mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej
  6. Grillujemy z obydwóch stron
  7. Przygotowane mięso podawaj pocięte na plastry, najlepiej smakuje w towarzystwie świeżej surówki lub sałatki warzywnej.

Przepis na podudzia z grilla marynowane w białym winie

  • 3 podudzia z kurczaka
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • szczypta chili
  • sól/pieprz
  1. Podudzia z kurczaka dokładnie umyj i osusz
  2. Wszystkie składniki marynaty przełóż do miski i wymieszaj
  3. Porządnie natrzyj podudzia
  4. Zamarynowane mięso przykryj folią i przełóż do lodówki najlepiej na całą noc
  5. Przed grillowaniem wyciągnij mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej
  6. Grillujemy z obydwóch stron
  7. Przygotowane mięso najlepiej smakuje w towarzystwie świeżej surówki lub sałatki warzywnej.

Przepis na szaszłyki drobiowo-warzywne

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona, zielona lub żółta
  • ulubione przyprawy do smaku, sól, przeprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  1. Dzień przed grillem filet z kurczaka dokładnie umyj i osusz
  2. Pokrój filet na kostkę
  3. Wszystkie przyprawy przełóż do miski i wymieszaj
  4. wymieszaj marynatę z mięsem
  5. Zamarynowane mięso przykryj folią i przełóż do lodówki najlepiej na całą noc
  6. Przed grillowaniem wyciągnij mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej
  7. Kroimy w większą kostkę paprykę oraz cebulę
  8. Nadziewamy na patyczki mięso, cebulę oraz paprykę
  9. Grillujemy z obydwóch stron
  10. Przygotowane szaszłyki najlepiej smakują w towarzystwie świeżej surówki lub sałatki warzywnej.

Zwieńczeniem tego są sosy jogurtowe lub jogurtowo-majonezowe z dodatkiem ziół, czosnku, suszonych pomidorów i przypraw.

Majówka: co zdrowego do picia?

Warto zastąpić wszelkie gazowane, słodkie napoje zwykłą wodą mineralną, do której można dodać wszystko to na co mamy ochotę.
Mogą być to:

  • plastry cytryny,
  • pomarańczy i
  • świeżą miętę lub
  • melisę.

-Całkiem dobrą alternatywą dla piwa z alkoholem jest piwo bezalkoholowe, szczególnie to zwykłe, nie owocowe. Nie dość, że nie rezygnujemy wtedy ze wspólnego wypicia piwa z innymi, to jeszcze dobrze orzeźwia, ma znacznie mnie kalorii i daje wolność, bo nie zawiera alkoholu, więc można po nim prowadzić pojazd, a następnego dnia nie będzie bólu głowy i kaca- informuje Dariusz Chudziński psychodietetyk, dietetyk oraz student psychologii.

Majówka: jak uniknąć przejadania się?

Majówka to przede wszystkim czas odpoczynku i regeneracji. Dlatego warto zadbać o siebie i cieszyć się chwilą.

-Dużo zależy od tego w jakiej jesteśmy sytuacji. Warto pamiętać o tym, że przeważnie nie grillujemy codziennie. Jeżeli jest się zdrowym, a nasze codzienne odżywianie jest poprawne, to warto sięgnąć po ulubioną potrawę i pamiętać, żeby jeść i pić z umiarem. No bo jak się przejemy, to wtedy ciężko dobrze się bawić i zrelaksować-opowiada Dariusz Chudziński.

Osoby z zaburzeniami odżywiania po takiej uczcie mogą obwiniać się, mieć wyrzuty sumienia i stosować różnego rodzaju kary na sobie, za przejadanie się. To często wpadanie ze skrajności w skrajność.

-Warto wykorzystać strategie, które pomogą się nie przejeść. Wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że unikniemy żalu i pretensji do siebie. Jednak jak już dojdzie do przejedzenia, a była to sytuacja jednorazowa, to pamiętajmy, że to jest jeden dzień, a jutro może być inaczej, wracamy do zwyczajowego trybu życia i odżywiania. Biczowanie się nic nie da, nie cofnie czasu, więc warto skupić się na tym, na co mamy wpływ- dodaje Dariusz Chudziński

W takiej sytuacji lepiej zastanowić się jak doszło do sytuacji w której puściły hamulce, chociażby po to, żeby w przyszłości być bardziej uważnym. Dzięki temu można zastosować odpowiednie strategie, które pomogą zapobiec takim sytuacjom i czuć się lepiej.

Jeśli taka sytuacja, powtarza się często, ma ktoś poczucie, że sobie z tym nie radzi, warto udać się do specjalisty, np. psychodietetyka, który pomoże w znalezieniu sposobów radzenia sobie z taką sytuacją.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na oborniki.naszemiasto.pl Nasze Miasto