Jakie gatunki grzybów można spotkać na terenie powiatu obornickiego?
– Ostatnie 2-3 lata były bardzo grzybodajne. Jednak w tym roku, w lasach powiatu obornickiego nie ma ich zbyt wiele. Pojawiły się pierwsze kurki, a o innych grzybach nie słychać. Musimy pamiętać, że obecnie ściółka leśna jest mocno podeschnięta z powodu panujących upałów, a grzyby lubią ciepło i wilgoć. Jeśli aura się zmieni na bardziej deszczową to grzyby z pewnością zaczną się pojawiać, zwłaszcza, że powiatowe lasy za Wartą będące częścią Puszczy Nadnoteckiej są naprawdę grzybodajne.
Jakie grzyby zbierać, by wystrzegać się tych trujących?
- Po pierwsze, należy zbierać grzyby, co do których jesteśmy pewni, że nie są trujące. Nie powinniśmy zbierać nieznanych grzybów. A jeśli nie mamy pewności czy dany grzyb jest jadalny, możemy uzyskać poradę w obornickiej stacji sanepid lub w oddziale grzyboznawczym WSSE w Poznaniu. Dla przeciętnego grzybiarza, bezpieczniej zbierać grzyby rurkowe niż blaszkowe, a więc borowiki, podgrzybki, koźlarze czy maślaki. Grzyby blaszkowe mogą mieć swoich sobowtórów, np. muchomor sromotnikowy to jeden z najbardziej trujących grzybów. Mylony jest często z owocnikami czubajki kani, zwanej sową lub pieczarkami leśnymi. Po drugie, grzyby należy zbierać do koszyka. Przechowywanie ich w siatkach foliowych sprawi, że szybko ulegną zepsuciu. Musimy także myśleć o ochronie środowiska, czyli nie wyrywać grzybów bezmyślnie z dużą ilością mchu i grzybni. Najlepiej je wykręcać, a nie odcinać. Ważne jest też szybkie przygotowanie i spożycie zebranych grzybów. Należy je możliwie jak najszybciej oczyścić i odpowiednio przyrządzić, gdyż tylko świeże grzyby zachowują odpowiednie walory smakowe i odżywcze.
Jak groźne w skutkach może być spożycie grzyba niejadalnego?
- Może się ono zakończyć poważnym uszkodzeniem organów wewnętrznych, a nawet zgonem. W przypadku muchomora sromotnikowego objawy mogą pojawić się dopiero po pewnym czasie od jego spożycia, a wtedy mogą zostać już poważnie uszkodzone organy wewnętrzne, jak wątroba czy nerki. Dla osoby zatrutej tym grzybem często nie ma już ratunku. Jest to najbardziej niebezpieczny z grzybów. Groźna jest również tzw. olszówka (krowiak podwinięty), której częste spożywanie może powodować niszczenie czerwonych krwinek w organizmie, co może skończyć się nawet anemią.
Rozmawiała Karolina Maciejewska.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?