MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu...
fot. congerdesign/Pixabay

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach

Buraki

Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu kalorii – 38 kcal w 100 g. Osoby, które muszą pilnować poziomu cukru we krwi powinny być ostrożne sięgając po buraczki, ponieważ ich indeks glikemiczny wzrasta po ugotowaniu. Surowe buraki ćwikłowe mają niski indeks (IG 30), a gotowane już 65.

Jedzenie buraków sprzyja leczeniu anemii, ponieważ pomaga uzupełnić niedobry żelaza i kwasu foliowego. Są one polecane także osobom, które cierpią z powodu deficytu witaminy C. Najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w surowych lub kiszonych burakach. Zawarty w nich błonnik ułatwia walkę z zaparciami. Warzywa te są także prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.

Zobacz również

Ogólnopolskie Święto Wolnych Książek 2024 w Bydgoszczy

Ogólnopolskie Święto Wolnych Książek 2024 w Bydgoszczy

Koszykarski Trefl Sopot zagra o mistrzostwo Polski!

Koszykarski Trefl Sopot zagra o mistrzostwo Polski!

Polecamy

Napój dla ochrony zębów. Pij albo stosuj w nietypowy sposób

Napój dla ochrony zębów. Pij albo stosuj w nietypowy sposób

Maroko i Włochy za ok. 100 zł? Szybka wyprzedaż biletów lotniczych

Maroko i Włochy za ok. 100 zł? Szybka wyprzedaż biletów lotniczych

Powiadomienie z Facebooka o sztucznej inteligencji. O co chodzi?

Powiadomienie z Facebooka o sztucznej inteligencji. O co chodzi?