Nie wszyscy wiedzą, że aby móc sprzedawać prawdziwe świętomarcińskie przysmaki, należy posiadać specjalny certyfikat, wydawany przez Kapitułę Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Na terenie Obornik certyfikat ten posiadają dwie cukiernie. Są to Cukiernia Państwa Nawrockich i Cukiernia Państwa Maćkowiaków.
Aby otrzymać certyfikat uprawniający do wyrobu tradycyjnego rogala świętomar-cińskiego, należy spełnić szereg wymogów, dotyczących między innymi takich rzeczy jak składniki używane przy produkcji, walory wizualne rogala, aromat oraz waga. Najważniejsze jest jednak nadzienie. Musi być ono koniecznie zrobione z białego maku. Do tego farsz musi zawierać takie dodatki jak orzechy, migdały, bakalie, rodzynki i skórkę pomarańczy. Wszystko to zawijane jest w półfrancuskie ciasto, które uzyskuje się po specjalnym wałkowaniu.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?