Kurs specjalistyczny dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych
W minionym tygodniu odbyły się kursy specjalistyczne dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy uczęszczają do Zespołu Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu. Kursy są atrakcyjnym wsparciem w kształceniu wykwalifikowanych specjalistów.
Zespół Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu bierze udział w projekcie
Szkolenia zostały zrealizowane w ramach projektu pod nazwą ,,Gmina Oborniki wspiera zawodowców z Technikum w Zespole Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu”. Odbyły się dzięki dofinansowaniu z gminy Oborniki.
- W maju tego roku odbyły się już kursy baristy i carvingu. Jeszcze we wrześniu rozpocznie się dla następnej grupy uczniów kurs kelnerski. Wszystkie te kluczowe umiejętności zawodowe zdobywane na kursach , zaprocentują z pewnością na realizowanych w ramach tego samego projektu stażach w renomowanych restauracjach i hotelach, a w przyszłości w pracy zawodowej - informuje Roman Ostrowski dyrektor Zespołu Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu.
Kurs specjalistyczny. Kuchnia bankietowa
W minionym tygodniu kolejna grupa uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w kursie specjalistycznym – tym razem odsłaniającym tajniki kuchni bankietowej.
Kuchnia bankietowa bez tajemnic
Celem było przygotowanie uczniów z zakresu wiedzy teoretycznej i praktycznej niezbędnej do wykonywania zawodu kucharza. Uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z z nowymi trendami w dekoracji dań i potraw. Istotą projektu było rozwijanie kreatywnego podejścia do nowatorskiej aranżacji dań. Uczniowie nauczyli się otrzymywania czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.
ZOBACZ TAKŻE:
Niedziele handlowe mogą wrócić w 2024 roku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?