Wciąż trwa głosowanie w naszym plebiscycie Mistrzowie Smaku. Szukamy w nim miejsc, w których można dobrze zjeść oraz osób, które nam to zapewniają. Kim są liderzy głosowania w powiecie obornickim?
W kategorii kelner najwięcej głosów do tej pory zdobył Krzysztof Stawicki, na co dzień pracujący w restauracji Culinaria w Bogdanowie. Krzysztof klientom lokalu swoim profesjonalizmem i miłym słowem służy od ponad 8 lat.
- Lubię zarówno kontakt z ludźmi jak i dobrą kuchnię. Dzięki swojej pracy mogę łączyć jedno z drugim. Wiele radości sprawiają mi nasi klienci, którzy są zadowoleni z mile spędzonego czasu i smacznego posiłku - tłumaczy Krzysztof Stawicki, który jednocześnie zaznacza, że nie wyobraża sobie pracy w innym zawodzie. - Każda osoba została do czegoś powołana, ja zdecydowanie właśnie do pracy kelnera. To co robię jest moją wielką pasją, dlatego dostarcza mi tyle satysfakcji.
W kategorii kucharz natomiast prowadzi Piotr Szymczak z restauracji La Mia. Przygotowaniem posiłków zawodowo zajmuje się od 11 lat. - Zawsze lubiłem coś upichcić. Przy wyborze szkoły zdecydowałem się na gastronomię. Jest to zawód, który daje mi ogromną satysfakcję - wyjaśnia lider głosowania powiatowego.
Piotr nim raczył swoimi potrawami nie mieszkańców powiatu obornickiego, gotował w wielu innych miejscach, m.in. w odległym Gdańsku.
W ubiegłym roku Piotr Szymczak razem ze swoim kolegą Przemysławem Janusem założyli restaurację, która jak się okazuję również prowadzi w naszym plebiscycie. „La Mia” swoich pierwszych gości przyjęła w styczniu ubiegłego roku. - Od dłuższego czasu nosiliśmy się z zamiarem otwarcia własnej restauracji. Chcieliśmy stworzyć miejsce z dobrym jedzeniem w atrakcyjnych cenach. Zamierzaliśmy wypełnić lukę, która od dłuższego czasu była zauważalna w naszym mieście. Patrząc po ilości gości, którzy nas odwiedzają z duma możemy powiedzieć, że nam się to udało - mówią zgodnie właściciele „La Mia”.
Przy przygotowaniu menu w restauracji dużą wagę przywiązują do kuchni polskiej. Do stałego menu, często starają się dołączyć coś nowego. W karcie dań znajdują się makarony, dania z grilla oraz uwielbiany przez Polaków kotlet schabowy. - Serwujemy także pizze. Stawiamy przede wszystkim na jakość - zapewniają. Kucharze pomyśleli także o dzieciach. Przygotowali specjalne menu również dla nich.
Przypominamy, że pierwszy etap konkursu w kategoriach: Restauracja Roku, Kucharz Roku, Kelner Roku, Piekarnia Roku, Kawiarnia/Cukiernia Roku potrwa do 8 września, do godz. 21:59:59. Zwycięzcy w każdej kategorii zdobędą medale i nagrody oraz awansują do wojewódzkiego finału zachowując zdobyte głosy. Natomiast etap wojewódzki w powyższych kategoriach zakończy się 16 września.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?