Tymoteusz Mielcarek i Dawid Szymczak są uczniami Zespołu Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu. Kształcą się tam w technikum gastronomicznym, gdzie swoją pasję zamieniają w zawód. Uczniowie wzięli udział w pierwszym ogólnopolskim konkursie kucharskim zorganizowanym przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego oraz Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą.
Umiejętności oraz wiedza młodych kucharzy została doceniona i zajęli oni pierwsze miejsce. Dawid od dziecka lubił spędzać czas w kuchni, obserwując jak przygotowuje się różne potrawy. - Chętnie pomagałem w ich sporządzaniu. Rodzina doradziła mi, abym jako szkole ponadgimnazjalną wybrał coś z kierunkiem gastronomii i tak też zrobiłem - zdradza Dawid.
Natomiast Tymoteusz miłością do gotowania zaraził się od siostry. - Gastronomia stała się nie tylko kierunkiem mojego kształcenia, ale tez hobby. To jest właśnie to, co chcę robić - zdradza. Oboje najchętniej przygotowują potrawy z mięs.
Zagłosuj na zdolnych kucharzy. Wyślij SMS o treści MLODY.10 na numer 72355
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?