Prosty przepis na bezglutenowe placki kukurydziane. Pomysł na pyszne śniadanie lub przekąskę do pracy. Sprawdź!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na bezglutenowe śniadanie? Nie wiesz, co zabrać do lunchboxa do pracy? Mamy dla Ciebie superpomysł. Sprawdź prosty przepis na placki kukurydziane. Wejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia gestami lub strzałkami.
Szukasz pomysłu na bezglutenowe śniadanie? Nie wiesz, co zabrać do lunchboxa do pracy? Mamy dla Ciebie superpomysł. Sprawdź prosty przepis na placki kukurydziane. Wejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia gestami lub strzałkami. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Wszyscy znamy placki ziemniaczane. Jeśli jednak szukasz jakiejś odmiany, to mamy dla Ciebie prawdziwy hit – bezglutenowe placki kukurydziane. Z dodatkiem sosu curry smakują wyśmienicie! To idealny przepis na śniadanie lub zdrową przekąskę do pracy, w sam raz do lunchboxa. Sprawdź i wypróbuj nasz prosty przepis.

Bezglutenowe placki kukurydziane - połączenie słodkiej kukurydzy, ostrej cebuli i przyprawy chili

Pyszne danie, które możesz zrobić w kilka minut, a smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Placki idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako pyszna przekąska.

Placki kukurydziane - drugie śniadanie do pracy

Wystarczy do lunchboxa, pojemnika na drugie śniadanie, włożyć kilka placków kukurydzianych, połówkę cytryny i pojemniczek z sosem curry. Dodatkowo warto zabrać także porcję warzyw lub owoców, np. garść roszponki, kilka listków cykorii, kilka pomidorków koktajlowych czy jabłko. Taki posiłek z pewnością nas pożywi.

Prosty przepis na bezglutenowe placki kukurydziane

Smaż placuszki z obu stron, na złoty kolor.
Smaż placuszki z obu stron, na złoty kolor. Katarzyna Puczyńska

Placki kukurydziane są bezglutenowe. Nie ma w nich mąki pszennej, a dodajemy jedynie mąkę kukurydzianą. To bardzo ważne dla osób uczulonych na gluten lub będących na bezglutenowej diecie.

(przepis na ok. 15 placków, czas przygotowania: 20 min)

Składniki:

  • duża puszka kukurydzy ( 300 g)
  • mała cebula
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bezglutenowej mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz, chili
  • jogurt naturalny
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • cytryna
  • olej do smażenia

Przygotowanie
Jak przygotować bezglutenowe placki kukurydziane?

  1. Kukurydzę odcedź z zalewy i przełóż do wysokiego naczynia.
  2. Cebulę pokrój i dodaj do kukurydzy. Całość zmiksuj blenderem.
    Nasza porada: masę na placki zmiksuj szybko i nie do końca, pojawiające się gdzieniegdzie całe ziarnka kukurydzy dodają lepszego smaku i nieco chrupkości.
  3. Do masy dodaj jajko, szczyptę soli, pieprzu i chili oraz mąkę kukurydzianą i wymieszaj łyżką.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Placki kładź łyżką i smaż z obu stron na złoty kolor.
  5. Przygotuj sos: do miseczki przełóż jogurt, dodaj szczyptę soli i przyprawę curry. Gotowe!

Nasza porada: placki po usmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki podawaj z sosem i z kilkoma kroplami soku z cytryny. Smacznego!

Zobacz w naszej galerii, jak zrobić bezglutenowe placki kukurydziane krok po kroku. Kliknij w przycisk:

Zobacz także inne nasze przepisy:

Światowy dzień wegetarian, dla kogo i po co?

Wideo

Materiał oryginalny: Prosty przepis na bezglutenowe placki kukurydziane. Pomysł na pyszne śniadanie lub przekąskę do pracy. Sprawdź! - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie