MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 21
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Owoców jałowca pospolitego używamy jako przyprawy, ale nie...
fot. H. Zell (wikimedia.commons CC BY-SA 3.0)

Te owoce są trujące! Nie zbieraj ich lesie, uważaj też w ogrodzie. Zobacz, jak wyglądają trujące owoce i na co zwrócić uwagę

Jałowiec sabiński i wirginijski

Owoców jałowca pospolitego używamy jako przyprawy, ale nie oznacza to, że wszystkie jałowce są jadalne. Wręcz przeciwnie. W szczególności dotyczy to jałowców często uprawianych jako rośliny ozdobne – jałowca sabińskiego (zwanego też jałowcem sawina, Juniperus sabina) oraz jałowca wirginijskiego (Juniperus virginiana). Ich owoce (tzw. szyszkojagody), choć ładne i aromatyczne, są trujące.

Bardziej niebezpieczny jest jałowiec sabiński (na zdjęciu), którym można się otruć już po zjedzeniu małej ilości owoców, jednak również z jałowcem wirginijskim nie ma żartów (w obu przypadkach toksyczne są nie tylko owoce, ale całe rośliny). Uważajmy również na inne gatunki ozdobnych jałowców (np. płożący, pośredni).

licencja CC BY-SA 3.0

Zobacz również

Przegląd maja w Rawie Mazowieckiej

NOWE
Przegląd maja w Rawie Mazowieckiej

Przegląd prasy z Łasku w maju

NOWE
Przegląd prasy z Łasku w maju

Polecamy

Te słowa wykorzystasz na zakończeniu roku. Jak przygotować przemówienie?

Te słowa wykorzystasz na zakończeniu roku. Jak przygotować przemówienie?

Przygotuj się na EURO. Czy Polscy piłkarze zwiększą swoją wartość?

Przygotuj się na EURO. Czy Polscy piłkarze zwiększą swoją wartość?

Pech polskich drwali w Mediolanie. Zadecydował... mały palec

Pech polskich drwali w Mediolanie. Zadecydował... mały palec