Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

Zobacz również

Katastrofa na torach. Wykoleił się pociąg towarowy - WIDEO

Katastrofa na torach. Wykoleił się pociąg towarowy - WIDEO

Matura 2024 Biologia rozszerzona. Arkusz pytań i odpowiedzi

Matura 2024 Biologia rozszerzona. Arkusz pytań i odpowiedzi

Polecamy

5 ukrytych opcji w Pokemon GO, o których nie wiedziałeś. Ustawienia schowane w menu

5 ukrytych opcji w Pokemon GO, o których nie wiedziałeś. Ustawienia schowane w menu

Co za kreacja! Katarzyna Cichopek w tej sukience przyciągała uwagę na weselu

Co za kreacja! Katarzyna Cichopek w tej sukience przyciągała uwagę na weselu

Trwają matury 2024. Zobacz harmonogram i najważniejsze informacje

Trwają matury 2024. Zobacz harmonogram i najważniejsze informacje