Album "Koła Gospodyń Wiejskich w Wielkopolsce"
Koła Gospodyń Wiejskich wciąż kojarzone są głównie ze starszymi paniami w ludowych strojach. Owszem, seniorki aktywnie działają w tych organizacjach, jednak jest tam miejsce również dla młodych, aktywnych i kreatywnych kobiet. Dziś Koła Gospodyń Wiejskich stawiają przed sobą nowe i coraz bardziej ambitne zadania. Poza pielęgnowaniem rodzimych tradycji, przekazywaniem z pokolenia na pokolenie przepisów na tradycyjne dania, zajmują się także aktywizacją mieszkańców ich małej społeczności. Sprawnie działające KGW organizują warsztaty tańca, wycieczki krajoznawcze, czy nawet zajęcia fitness. Aktywne i zaradne Panie dbają, aby mieszkańcy małych miejscowości mieli zapewniony dostęp do kultury, edukacji i rozrywki.
„Głos Wielkopolski” oraz lokalne serwisy naszemiasto.pl wydadzą album, którym chcą uhonorować działalność Kół Gospodyń Wiejskich w całej Wielkopolsce. Kilkunastu dziennikarzy z całej Wielkopolski zbiera informacje, aby jak najrzetelniej na łamach naszej publikacji opowiedzieć o roli kobiety na wsi, a także podejmowanych przez nie zadaniach i inicjatywach. W tej wyjątkowej książce znajdą się także przepisy na pyszne dania, rady jak nauczyć się szydełkowania oraz opisy ważnych dla lokalnej społeczności inicjatyw.
Koło Gospodyń Wiejskich w Wargowie
Koło Gospodarnych Kobiet „Wargowianki” zostało założone w październiku 2003 roku przez sołtysa wsi Wargowo – Irenę Magdziarek. Do koła wstąpiło wówczas 19 mieszkanek Wargowa.
Za główne cele koła ustanowiono działanie na rzecz odnowy i rozwoju wsi Wargowo, przywracanie i pielęgnowanie regionalnych miejsc, tradycji, obyczajów, współdziałanie z innymi organizacjami społecznymi. Równie ważnymi statutowymi celami koła zostało prowadzenie wśród kobiet wiejskich działalności społeczno-wychowawczej, oświatowo-kulturalnej w zakresie poprawy warunków socjalno-bytowych rodzin wiejskich, reprezentowanie potrzeb i obrona interesów kobiet wiejskich, rozwój przedsiębiorczości kobiet oraz wychowanie młodego pokolenia w duchu tolerancji i patriotyzmu. Swoją działalność panie rozpoczęły od tworzenia, remontowania i modernizacji zdewastowanego 100-letniego budynku wybudowanego w 1905 roku przez hr. Teodora Żółtowskiego. Budynek z czasem stał się świetlicą i miejscem spotkań dla wargowskiej społeczności.
Członkinie koła to urodzone liderki, pasjonatki, bezinteresowne społeczniczki i inicjatorki w przywracaniu i pielęgnowaniu regionalnych tradycji. „Wargowianki” zaangażowały się organizację w Wargowie wszelkiego rodzaju uroczystości i spotkań takich jak: Dzień Wargowa, Wieczorek Seniora, Dzień Kobiet, Dzień Dziecka, Andrzejki, spotkania z mieszkańcami „Przy wigilijnym stole”, Jasełka, Podkoziołek, Babski Wieczór, coroczne „Zielone wakacje”, koncerty z udziałem artystów Teatru Muzycznego w Poznaniu pt. Operetka w Plenerze „Pod gołym niebem Wargowa”, zabawy karnawałowe, a latem biesiady przy grillu. Członkinie koła organizują wszelkiego rodzaju warsztaty np. kulinarne, rękodzielnictwa, pielęgnowania tradycji. Panie zainicjowały odnowienie przydrożnych kapliczek w Wargowie, których jest sześć.
W ramach rekreacji i wypoczynku „Wargowianki” wyjeżdżają na różnego rodzaju wycieczki turystyczno-krajoznawcze do ciekawych miejsc na terenie naszego kraju. Poprzez wystawiany każdorazowo stragan regionalny na nieomal wszystkich imprezach gminnych „Wargowskie plędze” stały się rozpoznawalnym daniem. O aktywnej działalności świadczyć mogą wszelkiego rodzaju uznania, nagrody, puchary, wyróżnienia i medale.
Obecnie koło liczy 16 członkiń. W kwietniu 2018 roku zostało wpisane do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich, a nazwa rozszerzona do: Koło Gospodyń Wiejskich w Wargowie, Koło Gospodarnych Kobiet „Wargowianki”.
Przepis
„Wargowskie Plędze”
Składniki:
2 kg ziemniaków
4 cebule
4 jajka
1 cukinia (starta na tarce, około 1,5 szklanki)
3 szklanki mąki wrocławskiej
4 łyżeczki soli (pieprz i sól do smaku)
½ litra oleju do smażenia
Wykonanie: Ziemniaki, cukinię i cebule zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pozostałe składniki połączyć, dobrze wymieszać na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć z obu stron na rumiany kolor na oleju. Podawać na ciepło w zależności od upodobań z cukrem, sosem węgierskim, kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?