Była to już kolejna edycja kulinarnych warsztatów, które hotel Mercure postanowił przeprowadzić w szkole w Objezierzu. Jest to duże wyróżnienie, bowiem jak podkreśla dyrektor placówki Roman Ostrowski: - Konkurencja była spora, głównie wśród szkół poznańskich. Dyrekcja hotelu wybrała jednak nas w dowód uznania dobrej współpracy w zakresie organizowanych praktyk i staży gastronomicznych dla uczniów naszego technikum.
Wtorkowe warsztaty były już trzecim spotkaniem tegorocznego cyklu. Poprzednie odbyły się w marcu. Tym razem uczniowie pod czujnym okiem szefa kuchni przygotowywali desery. W zajęciach wzięło udział osiem dziewczyn i jeden chłopak z II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych, których wyłoniono spośród wielu chętnych. Pracując jako zespół, przygotowali pięć wykwintnych dań, które serwowane są w najlepszych hotelowych restauracjach. Były to Crème brûlée, suflet czekoladowy, czekoladowe brownie, ciasto filo oraz ciasto z ziemniaków z bakalamia i kremem toffi, które - co może być dla wielu osób zaskoczeniem - jest jednym z tradycyjnych wielkopolskich przysmaków i znajduje się na liście dziedzictwa kulinarnego.
Desery prezentowały się bardzo apetycznie, były profesjonalnie podane, a co najważniejsze - urzekały smakiem.
- Uczniowie spisali się bardzo dobrze, jestem z nich zadowolony - mówił po degustacji szef kuchni Marcin Hajnce.
Ostatnie, finałowe warsztaty odbędą się w Hotelu Mercure w połowie maja.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?