- Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych w celu produkcji mięsa, poddaje się obowiązkowemu badaniu na obecność włośni - przestrzega Powiatowy Inspektorat Weterynarii w wydanym komunikacie, przypominając też, że uboju zwierząt na użytek własny może dokonać wyłącznie osoba do tego uprawniona i posiadająca wymagane kwalifikacje.
Produkty uboczne powstające przy uboju cieląt do 6 miesiąca życia oraz owiec i kóz, muszą być przekazywane do zakładu utylizacyjnego, a dokument potwierdzający ich odbiór przez taki zakład, powinien zostać dostarczony do Powiatowego Lekarza Weterynarii.
Z kolei w przypadku uboju trzody chlewnej, nie oczyszczony przewód pokarmowy powinien zostać przekazany do zakładu utylizacyjnego, lecz w przypadku oczyszczenia przewodu pokarmowego, treść jelit służyć może jako nawóz, natomiast wyczyszczone jelita stają się środkiem spożywczym i mogą być wykorzystywane do produkcji żywności.
- Prawidłowość zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego powstających w trakcie uboju zwierząt na własne potrzeby w gospodarstwie będzie kontrolowana - przestrzega obornicki PIW.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?