Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Weterynarz o uboju zwierząt

daria
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Obornikach przypomina o bezwzględnym wymogu zgłaszania mu zamiaru dokonania uboju zwierząt na terenie prywatnych gospodarstw rolnych.

- Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych w celu produkcji mięsa, poddaje się obowiązkowemu badaniu na obecność włośni - przestrzega Powiatowy Inspektorat Weterynarii w wydanym komunikacie, przypominając też, że uboju zwierząt na użytek własny może dokonać wyłącznie osoba do tego uprawniona i posiadająca wymagane kwalifikacje.

Produkty uboczne powstające przy uboju cieląt do 6 miesiąca życia oraz owiec i kóz, muszą być przekazywane do zakładu utylizacyjnego, a dokument potwierdzający ich odbiór przez taki zakład, powinien zostać dostarczony do Powiatowego Lekarza Weterynarii.

Z kolei w przypadku uboju trzody chlewnej, nie oczyszczony przewód pokarmowy powinien zostać przekazany do zakładu utylizacyjnego, lecz w przypadku oczyszczenia przewodu pokarmowego, treść jelit służyć może jako nawóz, natomiast wyczyszczone jelita stają się środkiem spożywczym i mogą być wykorzystywane do produkcji żywności.

- Prawidłowość zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego powstających w trakcie uboju zwierząt na własne potrzeby w gospodarstwie będzie kontrolowana - przestrzega obornicki PIW.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na oborniki.naszemiasto.pl Nasze Miasto