MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Listeria monocytogenes (listerioza)

Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona bytować w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych, w mięsie (zarówno surowym, jak i gotowanym) oraz w surowych rybach. Zakażenie listerią monocytogenes skutkuje listeriozą – chorobą, która może pojawić się nawet trzy miesiące po spożyciu skażonej żywności. Objawia się ona: wymiotami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy listeriozie może towarzyszyć zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Dodatkowo w przypadku zakażenia u dzieci może wystąpić posocznica (sepsa), która jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu. Leczenie listeriozy polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Emeryci i renciści ze Żnina bawili się z okazji Dnia Matki. Oto relacja z "Parkowej"

Emeryci i renciści ze Żnina bawili się z okazji Dnia Matki. Oto relacja z "Parkowej"

Jakub Łukowski z Korony Kielce może odejść do Widzewa Łódź [FOTO]

Jakub Łukowski z Korony Kielce może odejść do Widzewa Łódź [FOTO]

Polecamy

Jak utworzyć korytarz życia? Za zignorowanie przepisu można dostać wysoki mandat

Jak utworzyć korytarz życia? Za zignorowanie przepisu można dostać wysoki mandat

Masz tę popularną przypadłość? Ze smartfonem nie musisz się już dłużej męczyć

Masz tę popularną przypadłość? Ze smartfonem nie musisz się już dłużej męczyć

Duża zmiana w szkołach potwierdzona. Chodzi o HiT

Duża zmiana w szkołach potwierdzona. Chodzi o HiT