MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Yersinia enterocolitica (yersinoza)

Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w surowym mleku kozim, mleku czekoladowym, wodzie i surowym mięsie(głównie wieprzowym). Spożycie produktów spożywczych zainfekowanych yersinią może skutkować rozwojem jersiniozy jelitowej i pozajelitowej. Ich charakterystyczne objawy to: ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, a także nieznacznie podwyższona temperatura ciała. Niekiedy może pojawić się także: rumień zakaźny, obrzęk, ból stawów i wysypka. Leczenie zakażenia yersinią polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i stosowaniu diety lekkostrawnej.

Zobacz również

Humildad dręczy Teresę, zmuszając ją do pomocy z wyborem sukni ślubnej!

Humildad dręczy Teresę, zmuszając ją do pomocy z wyborem sukni ślubnej!

W Nowej Hucie powstał bobrowy plac zabaw, jeden z najciekawszych w Krakowie

W Nowej Hucie powstał bobrowy plac zabaw, jeden z najciekawszych w Krakowie

Polecamy

W długi weekend na drogach pojawi się więcej policjantów pilnujących bezpieczeństwa

W długi weekend na drogach pojawi się więcej policjantów pilnujących bezpieczeństwa

Jak głosować w wyborach poza miejscem zamieszkania?

Jak głosować w wyborach poza miejscem zamieszkania?

Nie wszystkie unijne środki trafią do wnioskodawców. Co zrobić, by jednak się udało?

Nie wszystkie unijne środki trafią do wnioskodawców. Co zrobić, by jednak się udało?