Zbąszyń: Sezon grzybowy trwa - w lasach jest ich pełno!
Oto galeria Waszych zbiorów!
Pogoda sprzyja październikowym wypadom do lasu. Wracamy z koszami pełnymi grzybów.
Grzyby w sosie pomidorowym
- 4 kg grzybów,
- 2 kg cebuli,
- 1 szklanka oleju,
- 5 łyżek cukru,
- 10 łyżek octu,
- 4 małe przeciery pomidorowe lub keczupy,
- sól, pieprz, liść laurowy.
Grzyby oczyścić i umyć. Duże okazy pokroić na mniejsze kawałki, małe pozostawić w całości - ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w paseczki podsmażyć na oleju, dodać pozostałe przyprawy i połączyć z ugotowanymi grzybami. Doprawić do smaku według własnego uznania. Tak przygotowane owoce lasu, kładziemy do słoiczków zagotowujemy kilka minut w zależności od wielkości słoika. Po ostygnięciu, przenosimy w chłodne miejsce. Zimą jak znalazł na przystawkę do śniadania czy nawet na obiad do ziemniaków.
Pulpety z grzybów leśnych
Na pulpety biorę duże grzyby i korzonki. Dowolną ilość grzybów lub samych korzonków, oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jedno lub dwa jajka, sól, pieprz, majeranek i tartą bułkę. Całość dokładnie wyrobić. Z masy grzybowej formować niewielkie pulpety i obsmażyć je na głębokim tłuszczu. Luźno ułożyć w słoikach i zalać zalewą.
Zalewa może być taka sama jak do ogórków z dodatkiem keczupu, musztardy albo czysta.
Składniki zalewy
- 1 litr wody,
- 2 łyżeczki soli,
- 3 łyżeczki cukru,
- 1/2 szklanki octu 6%,
- przyprawy.
Składniki zalewy zagotować i ciepłą zalać pulpety w słoikach. Zagotować. Będą na pewno mam smakowały zimą na śniadanie, obiad czy też kolację.
To warto zobaczyć
Zobacz także
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?