Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jajka na Wielkanoc. Przepis na "Jajko na kurce" na wielkanocny stół

Daria Przybysz
Daria Przybysz
Przepis wielkanocny na Jajko na kurce
Przepis wielkanocny na Jajko na kurce Ferma drobiu Jakiel
Jajka na Wielkanoc? Koniecznie. Jednak czy na wielkanocnym stole musi pojawić się jajko w tradycyjnej formie z majonezem. Razem z fermą drobiu Jokiel mamy dla naszych czytelników przepis na jajko w innej nowoczesnej odsłonie. Wypróbujcie "Jajko na kurce".

Jajka na Wielkanoc. Przepis na "Jajko na kurce" na wielkanocny stół

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajka. To tak oczywiste, jak karp na wieczerzy wigilijnej. Wydawałoby się, że jajko można podać tylko w jeden tradycyjny sposób - z majonezem. Tym czasem ferma drobiu Jakiel proponuje, aby zaserwować swoim blisko jajko w innej odsłonie. Przygotowali przepis na "Jajko na kurce". Palce lizać. Wypróbujcie!

Przepis na "Jajo na kurce"

Składniki na 1 porcję:

  • - jaja 4 szt. (z jednej sztuki wykorzystamy tylko białko),
  • - grzyby kurki (świeże lub mrożone) 20 g
  • - bułka tarta,
  • - panierka panko,
  • - mała cebula dymka 1 szt.,
  • - masło,
  • - olej,
  • - sól, pieprz, majeranek, ocet
  • - świeże zioła lub kiełki do dekoracji.

Sposób przygotowania:
Pierwszy krok to przygotowanie jajka w koszulce. Garnek z wodą doprowadzamy do wrzenia, dodajemy trochę octu, robimy wir w garnku za pomocą łyżki i wlewamy całe jajko. Jajko przed włożeniem do wody, wykładamy na sitko, żeby oddzielić bardziej płynną część białka. Później należy je przełożyć do naczynia i z niego wylewać delikatnie jajko do gotującej i osolonej wody.

Jajko po ugotowaniu powinno mieć owalny kształt, w żółtko w środku powinno być płynne. Po około 2 minutach wyciągamy jajko i płuczemy w naczyniu z zimną wodą. W ten sposób przygotowujemy 3 jajka.

W czwartym jajku oddzielamy białko i pozostawiamy surowe. Ugotowane jaja delikatnie obtaczamy w białku, następnie w bułce tartej i panierce panko. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Po każdym z trzech panierowań odstawiamy na kilkadziesiąt sekund, aż panierka podeschnie. Po ostatnim obtaczaniu smażymy przez kilkadziesiąt sekund na głębokim oleju, aż bułka się zarumieni.

Kurki czyścimy opłukujemy i suszymy. Cebulę kroimy w cienkie paski. W kolejnym kroku grzyby i cebulę delikatnie podsmażamy na maśle. Na talerzu kładziemy kurki z cebulą, a na nich - panierowane jaja. Całość ozdabiamy świeżymi ziołami lub kiełkami.

Przepis wielkanocny na Jajko na kurce

Jajka na Wielkanoc. Przepis na "Jajko na kurce" na wielkanocny stół

od 7 lat
Wideo

Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na oborniki.naszemiasto.pl Nasze Miasto