Robimy to dla przyjemności oraz relaksu, także dla zdrowia, a dla wielu osób kulinarne eksperymenty stały się swoistą pasją czy sposobem na życie. Dowodem jest popularność kursów i warsztatów kulinarnych.
Bez wątpienia, w rozwoju mody na gotowanie, znaczącą rolę odegrały liczne produkcje telewizyjne i kulinarne programy typu reality show. Na brak wiernych czytelników nie mogą też narzekać blogerzy kulinarni. Podobnie jak uznane serwisy o gotowaniu, które notują stałe wzrosty liczby odsłon.
Polacy chętnie korzystają z ogólnodostępnych, często nieskomplikowanych przepisów, które inspirują i zachęcają do eksperymentowania oraz tworzenia własnych kompozycji smakowych. Udowadniają także, że gotowanie wcale nie musi pochłaniać wiele czasu, a przy odrobinie chęci, pichcić może każdy z nas. Genezy zjawiska szukać należy również w zmianie stylu życia naszych rodaków.
Żyjemy intensywniej, potrzebujemy zdrowych, szybkich i smacznych przepisów, jednocześnie z rozmysłem komponujemy codzienne menu i zwracamy uwagę na etykiety produktów. Nie bez znaczenia pozostaje także większa otwartość na zagraniczne potrawy, pełne wpływów rozmaitych kultur, jak i chęć modyfikowania dań, pochodzących z rodzimej kuchni. Polacy dostrzegli, iż wspólne pichcenie z rodziną i przyjaciółmi, może być idealnym sposobem spędzania wolnego czasu. Gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością, odskocznią od codziennych spraw.
Polacy chętnie nabywają nowe umiejętności, szkolą się i edukują w zakresie gotowania. Wiedzę pragną czerpać od profesjonalistów, którzy tajniki sztuki kulinarnej opanowali do perfekcji. Techniki filetowania i porcjowania ryb, przygotowywanie świeżego makaronu czy rozbiór drobiu to tylko początek długiej listy proponowanych warsztatów.
Wzrost zainteresowania tematyką gotowania zauważyli także właściciele firm i menedżerowie dużych korporacji, którzy wykorzystują potencjał kulinarnych eventów w kontekście integracji zespołu. I dla nich rynek dostarcza wiele zróżnicowanych ofert. Jak podkreśla Joanna Hoc-Kopiej z Dworu Korona Karkonoszy, rekordy popularności notują m.in. turnieje kulinarne. - Boom na naukę gotowania trwa w najlepsze. Jeśli dołożymy do tego element zdrowej rywalizacji, powstaje pojedynek kulinarny z prawdziwego zdarzenia. Bo któż nie chciałby sprawdzić swoich umiejętności, pod okiem zespołu profesjonalistów? Zauważalna jest także tendencja powrotu do źródeł i zagłębiania w regionalną tradycję. Warsztaty kulinarne - proces produkcji piwa, nalewek regionalnych, miodów i pierników to nasze ostatnie hity.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?