Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce. Najlepsze przepisy uczniów ze szkoły w Objezierzu [ZDJĘCIA]

daria
5 lat temu, w 2018 roku, ukazała się książka kucharska wydana przez wydawnictwo "Polskapress". Ukazały się w niej najlepsze przepisy z Wielkopolski. Swoje popisowe dania zaprezentowali tam także uczniowie Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza w Objezierzu

Kulinarne podróże po Wielkopolsce. Najlepsze przepisy uczniów ze szkoły w Objezierzu

Przed nami Wielkanoc. W wielu domach trwają przygotowania do świąt. Gospodynie zastanawiają się jaką potrawę przygotować na wielkanocnym stole. Podpowiadamy!

Uczniowie Zespołu Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu w albumie przygotowanym przez Polskapress "Kulinarne podróże po Wielkopolsce" przygotowali pyzę z kaczką w nowoczesnej odsłonie. Nada się na wielkanocny obiad?

Przepis na pyzę z kaczką w nowoczesnej odsłonie:

Składniki:
I. Pyzy:

  • 50dag mąki,
  • 5dag masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 5dag drożdży,
  • 2 jaja,
  • 2 żółtka,
  • szklanka mleka

II. Kacze udka:

  • 4 kacze udka,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • 100 ml czerwonego wina.

III. Sos wiśniowy:

  • 2 - 3 łyżki cukru,
  • 1 laska cynamonu,
  • 150 g mrożonych wiśni,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 50 g zmrożonego masła.

IV. Kapusta modra:

  • 400 g czerwonej kapusty,
  • 100 g prażonych jabłek,
  • 20 ml jabłkowego octu winnego,
  • 50 g miodu naturalnego,
  • kilka goździków,
  • 150 ml soku jabłkowego.

Sposób przygotowania.
Pyzy - Z mleka, drożdży, cukru i odrobiny mąki przygotować rozczyn. Jaja ubić z solą, tłuszcz roztopić, wszystko wyrobić, zostawić do wyrośnięcia, rozwałkować na grubość 2cm. Wykrawać szklanką i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Gotujemy na parze od 5 do 7 minut.

Kacze udka posolić, natrzeć majerankiem i popieprzyć, odstawić na co najmniej 1 godzinę. Smażyć, najpierw skórą do dołu, z obu stron przez ok. 10-15 minut, aż tłuszczyk się wytopi, a skórka zbrązowieje. Przełożyć udka do garnka. Przesmażyć cebulę na wytopionym tłuszczu, dodać do kaczki, podlać wodą lub czerwonym winem. Dusić na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości. Mięso oddzielić od kości i pokroić.

Sos - Do nagrzanego garnka wsypujemy cukier, upalamy go na jasny karmel, dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i laskę cynamonu. Dorzucamy 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, mrożone wiśnie bez pestek, zalewamy czerwonym winem. Gotujemy, a kiedy sos zredukuje się do połowy objętości, zaciągamy go zmrożonym masłem. Dokładnie mieszać aż sos stanie się jedwabisty.

Kapusta modra - Drobno poszatkować kapustę, przełożyć do garnka i zalać sokiem jabłkowym. Kapustę gotować przez 20 minut, aż odparuje 3/4 soku jabłkowego, a kapusta będzie miękka. Po 10 minutach gotowania dodać goździki, miód. Na koniec wlać ocet winny i dodać prażone jabłko. Całość wymieszać i gotować 2-3 minuty.

Kulinarne podróże po Wielkopolsce. Najlepsze przepisy ucznió...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na oborniki.naszemiasto.pl Nasze Miasto