Kulinarne podróże po Wielkopolsce. Najlepsze przepisy uczniów ze szkoły w Objezierzu
Przed nami Wielkanoc. W wielu domach trwają przygotowania do świąt. Gospodynie zastanawiają się jaką potrawę przygotować na wielkanocnym stole. Podpowiadamy!
Uczniowie Zespołu Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu w albumie przygotowanym przez Polskapress "Kulinarne podróże po Wielkopolsce" przygotowali pyzę z kaczką w nowoczesnej odsłonie. Nada się na wielkanocny obiad?
Przepis na pyzę z kaczką w nowoczesnej odsłonie:
Składniki:
I. Pyzy:
- 50dag mąki,
- 5dag masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- 5dag drożdży,
- 2 jaja,
- 2 żółtka,
- szklanka mleka
II. Kacze udka:
- 4 kacze udka,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- 100 ml czerwonego wina.
III. Sos wiśniowy:
- 2 - 3 łyżki cukru,
- 1 laska cynamonu,
- 150 g mrożonych wiśni,
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 50 g zmrożonego masła.
IV. Kapusta modra:
- 400 g czerwonej kapusty,
- 100 g prażonych jabłek,
- 20 ml jabłkowego octu winnego,
- 50 g miodu naturalnego,
- kilka goździków,
- 150 ml soku jabłkowego.
Sposób przygotowania.
Pyzy - Z mleka, drożdży, cukru i odrobiny mąki przygotować rozczyn. Jaja ubić z solą, tłuszcz roztopić, wszystko wyrobić, zostawić do wyrośnięcia, rozwałkować na grubość 2cm. Wykrawać szklanką i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Gotujemy na parze od 5 do 7 minut.
Kacze udka posolić, natrzeć majerankiem i popieprzyć, odstawić na co najmniej 1 godzinę. Smażyć, najpierw skórą do dołu, z obu stron przez ok. 10-15 minut, aż tłuszczyk się wytopi, a skórka zbrązowieje. Przełożyć udka do garnka. Przesmażyć cebulę na wytopionym tłuszczu, dodać do kaczki, podlać wodą lub czerwonym winem. Dusić na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości. Mięso oddzielić od kości i pokroić.
Sos - Do nagrzanego garnka wsypujemy cukier, upalamy go na jasny karmel, dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i laskę cynamonu. Dorzucamy 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, mrożone wiśnie bez pestek, zalewamy czerwonym winem. Gotujemy, a kiedy sos zredukuje się do połowy objętości, zaciągamy go zmrożonym masłem. Dokładnie mieszać aż sos stanie się jedwabisty.
Kapusta modra - Drobno poszatkować kapustę, przełożyć do garnka i zalać sokiem jabłkowym. Kapustę gotować przez 20 minut, aż odparuje 3/4 soku jabłkowego, a kapusta będzie miękka. Po 10 minutach gotowania dodać goździki, miód. Na koniec wlać ocet winny i dodać prażone jabłko. Całość wymieszać i gotować 2-3 minuty.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?