Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne Rogale Świętomarcińskie w Kowanówku [ZDJĘCIA]

Klaudia Pytlak
Klaudia Pytlak
Jedzenie Rogali Świętomarcińskich jest wielkopolską tradycją. Koło Gospodyń Wiejskich w Kowanówku zorganizowało wspólne pieczenie rogali.

Rogale świętomarcińskie historia

Rogal świętomarciński, to rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina. Rogale świętomarcińskie są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu. W Poznaniu tradycja wypieku rogali świętomarcińskich na 11 listopada istniała już na pewno w 1860 roku, kiedy to opublikowano w „Dzienniku Poznańskim” najstarszą dziś znaną reklamę rogala świętomarcińskiego.

Rogale świętomarcińskie KGW Kowanówko

W miniony wtorek, 9 października Koło Gospodyń Wiejskich z Kowanówka zorganizowało wspólne pieczenie rogali świętomarcińskich.

- Koło Gospodyń Wiejskich w Kowanówku spotkało się przy pieczeniu rogali z nadzieniem makowym. Było wesoło i smacznie - informuje sołectwo Kowanówko.

Przepis na rogale świętomarcińskie:

Czas przygotowania: 1 dzień
Czas pieczenia jednej porcji rogali: 20 minut
Liczba porcji: około 26 rogali

Kaloryczność kcal: 580 w 1 rogalu
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto półfrancuskie

1 kg mąki pszennej np. luksusowa typ. 550
400 ml pełnotłustego mleka krowiego
120 g najlepiej drobnego cukru - mniej niż pół szklanki
120 g prawdziwego masła
2 średnie jajka i jedno żółtko
20 g świeżych drożdży
1/3 płaskiej łyżeczki soli
użyte w późniejszym etapie 300 g prawdziwego masła
Składniki na masę z białym makiem

500 g białego maku
500 g cukru (dałam mniej, bo 400 gramów)
300 g okruchów biszkoptowych (dałam 200 g)
250 g jajek (dałam mniej, bo 4 małe jajka)
85 g prawdziwego masła
85 g rodzynek
85 g migdałów (dałam 100 g)
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej - do 40 g
pół łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
Składnii na lukier i posypkę

200 g cukru pudru
4,5 łyżki gorącej wody
100 g siekanych orzechów np. migdały
Rogale marcinkowskie
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 20 minut.

Więcej szczegółów tutaj

Tradycyjne Rogale Świętomarcińskie w Kowanówku [ZDJĘCIA]

ZOBACZ TAKŻE:

Nowy mural w Obornikach na tle innych. Powstał w ramach kamp...

Ślubowanie strażaków Państwowej Straży Pożarnej w Obornikach

od 7 lat
Wideo

Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na oborniki.naszemiasto.pl Nasze Miasto