W skrócie:
Szukasz pomysłu na obiad z piersią kurczaka? Zrób wyśmienity kotlet po parysku. To filet z kurczaka smażony w panierce z jajka i mąki. Nie dodaje się do niego bułki tartej. Kotlet z kurczaka wychodzi niezwykle soczysty, mięciutki i delikatny. Dzięki temu najbardziej smakuje przeważnie dzieciom, ale z pewnością dorośli też będą się nim zajadać. Możesz podać do niego ugotowany ryż albo ziemniaki – z wody lub puree. Doskonale będzie pasowała również delikatna surówka z marchewki albo młodej kapusty. Taki obiad to kwintesencja prostoty, elegancji i dobrego smaku. Z pewnością będziesz do niego wracać jak najczęściej.
Kotlet po parysku – pomysł na pierś z kurczaka
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka,
3 jajka,
3 łyżki mąki,
sól, pieprz,
olej do smażenia
przyprawa do drobiu (opcjonalnie).
Jak zrobić kotlet po parysku z piersi kurczaka?
Piersi kurczaka umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Następnie przekroiłam je wzdłuż na mniejsze kotlety.
Każdy kotlet z kurczaka posoliłam, doprawiłam solą, pieprzem i przyprawą do drobiu.
W głębokim talerzu rozmąciłam jajka. Do drugiego talerza wsypałam mąkę.
Każdy kotlet z kurczaka obtaczałam w mące i jajku, a następnie kładłam na rozgrzany olej.
Piersi z kurczaka smażyłam z obu stron na złoto.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?